همانطور که در مقاله “تعریف هزینه چیست؟” بیان شد، هر کسب و کاری برای رسیدن به اهداف مالی خود متحمل هزینه هایی می شود که این مخارج و هزینه ها را در حسابداری به چندین صورت دسته بندی میکنند. ما در این مقاله سعی داریم به دسته بندی هزینه ها از نگاه عملیاتی بودنشان بپردازیم و هزینه های عملیاتی و انواع آن را شرح دهیم.
تا انتهای این مقاله با دروسا حساب همراه باشید.
هزینه های عملیاتی، هزینهها و مخارجی هستند که به منظور نگهداری و مدیریت در هر کسب و کاری به صورت روزانه و تقریبا مستمر انجام می شوند. این هزینه ها از طریق انجام فعالیتهای اصلی واحد تجاری به وجود میآیند.
پس می توان نتیجه گرفت که هزینه های عملیاتی برای هر کسب و کاری ضروری و اجتنابناپذیر میباشد و جزء جدایی ناپذیر فرآیندهای اصلی هر کسب و کاری می باشند.
هزینه های عملیاتی از اجزای درآمد عملیاتی میباشند و معمولاً در صورت حساب سود و زیان واحد تجاری منعکس می گردند.
بسیاری از واحدهای تجاری به منظور رسیدن به اهداف خود در بازارهای رقابتی و افزایش درآمد، سعی در کاهش هزینههای عملیاتی خود دارد اما این امر همیشه باید به گونهای انجام شود که باعث کاهش کیفیت عملیات و از دست رفتن انسجام و یکپارچگی نشود.
برای هزینه های عملیاتی می توان فرمول زیر را بیان کرد:
مجموعه مخارج عملیاتی – بهای تمام شده کالای فروش رفته =هزینه عملیاتی
آن دسته از مخارجی که با افزایش و کاهش تولید و خدمات (افزایش عملکرد) ثابت می مانند؛ مانند هزینه اجاره محل. هزینه های ثابت به طور کلی شامل مخارج و هزینه های سربار نیز می شوند؛ مانند حق بیمه تجهیزات.
هزینه های متغیر همانگونه که از نامش پیداست به مخارجی گفته میشود که با افزایش تولید و خدمات (عملکرد واحد تجاری) افزایش مییابد و همینطور بلعکس؛ مانند مواد اولیه تولید
این نوع هزینه ها ممکن است به صورت نیمه متغیر و نیمه ثابت باشد و ترکیبی از هزینه های متغیر و هزینه های ثابت باشند.
یک مثال ساده برای هزینه های نیمه متغیر اضافه کاری و حقوق کارگران می باشد. حقوق کارگران معمولاً به عنوان هزینه ثابت در نظر گرفته میشود اما میتوان تعداد کارگران و ساعات کاری آنها را کاهش یا کاهش داد، یعنی همیشه حقوق ثابت کارگران جزوه هزینههای ثابت به حساب می آید اما اضافه کاری وشیفت کاری و… می تواند حذف یا حتی اضافه شود و حتی متغیر باشد.
در آخر:
هزینه های عملیاتی فاکتور بسیار مهمی در افزایش و کاهش سود و زیان می باشد. میتوان با مدیریت این هزینه ها بهره وری و سودآوری بیشتری را برای واحد تجاری رقم زد.
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
COMPANY 2022 © ALL RIGHTS RESERVED. DESIGN BY DEROSATEAM
2 Comments
ایا میتوان هزینه حمل کالای خریداری شده را زیر فصل هزنیه های عملیاتی کدینگ کنیم؟
برطبق استاندارد حسابداری شماره ۸:
۶ . بهاي تمام شده موجودي مواد و کالا بايد دربرگيرنده مخارج خريد، مخارج تبديل و ساير مخارجي باشد كه واحد تجاري در جريان فعاليت معمول خود، براي رساندن كالا يا خدمات به مكان و شرايط فعلي آن متحمل شده است.
مخارج خريد
۷ . مخـارج خريـد شامل بهـاي خريـد و هر گونه مخارج ديگري از قبيل حقوق و عوارض گمركي و حمل است كه مستقيماً به خريد مربوط ميگردد. تخفيفـات تجـاري از بهاي خريـد كسـر ميشود.
۸ . برخي مخارج به شرح زير در صورت احراز شرايط مربوط، قابل احتساب در مخارج خريد است:
الف . مخارج تأمين مالي واردات مواد و کالا به صورت اعتباري از نوع يوزانس به شرط آنكه به موجب مقررات موضوعه، واردات مزبور به صورت نقدي مجاز نباشد.