مفاصا در لغت به معنای تسویه کردن می باشد.مفاصا حساب برگه (سندی) است که افراد پس از تسویه حساب خود از ارگان یا فرد مربوطه دریافت میکنند.
به عبارت سادهتر برگه ای به معنای تسویه حساب با ارگان یا سازمانی یا افراد، تا پایان زمان مشخص ،جهت شفاف سازی یک کسب و کار می باشد.
با دروساحساب تا آخر این بلاگ همراه باشید تا به مفهوم مفاصا حساب و انواع آن بپردازیم.
مفاصاحساب انواع مختلفی دارد که به برخی از آنها اشاره خواهیم نمود:
همان برگه تسویه حساب مودی می باشد که سازمان امور مالیاتی در اختیار مودی قرار میدهد.
سازمان امور مالیاتی پس از بررسی سود و زیان و اظهارنامه تسلیمی مودی، میزان بدهی را به وی اعلام نموده و مودی نیز بدهی را پرداخت نموده و در نهایت میتواند از سازمان امور مالیاتی درخواست صدور مفاصا حساب نماید.
به تسویه حساب با سازمان بیمه تامین اجتماعی اطلاق میشود که این تسویه حساب برپایه مواد ۳۷ و ۳۸ قانون تامین اجتماعی و پس از فرآیند موجود و تکمیل پرونده انجام خواهد شد.
ماده ۳۷: تسویه حساب برای انتقال و رهن و اجاره ملک
ماده ۳۸: برای بستن هرگونه قرارداد
تسویه حساب تامین اجتماعی، پس از اتمام کار و ارسال گواهی پایان کار توسط کارفرما و نیز با توجه به صحت اطلاعات مربوط به آن قرارداد مانند نوع قرارداد( عمرانی و غیرعمرانی) مدت قرارداد، درصد مکانیکی و دستی بودن کار و غیره محاسبه می گردد و همچنین برای طی این رویه مدارک ذیل مورد نیاز میباشد:
در آخر با توجه به نوع قرارداد مدت و غیره مبلغ بیمه آن پیمان مورد محاسبه قرار میگیرد و در نهایت مبلغ تعیین شده از مابقی پرداختیها کسر می گردد و مابه التفاوت توسط سازمان اعلام می گردد و پس از پرداخت مابه التفاوت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی صادر می گردد.
آن دسته از مشاغلی که فعالیتشان مربوط به خودرو می باشد مشمول این مالیات میباشند. که میتوانند از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت جهت تعیین و پرداخت و تسویه بدهی مربوطه اقدام نموده و مفاصاحساب آن را دریافت نمایند.
به عنوان مثال صاحبان نمایشگاه های اتومبیل، خودروهای مسافربری، ماشین آلات راه سازی و صنعتی و سنگین و …. جزو این دسته می باشند .
بیشتر بخوانید: مراحل رسیدگی مالیاتی در حسابداری |
در کشور، رهن و اجاره، املاک، مغازه ها دارای مالیات است که میزان این مالیات توسط سازمان امور مالیاتی مشخص میشود.
در مورد خرید و فروش ملک این میزان ۵ درصد ارزش ملک می باشد. البته باید توجه داشته باشید که ارزش ملکی که اداره دارایی تعیین می کند با ارزشی واقعی آن متفاوت است.
پس از فروش ملک، فروشنده باید به یکی از دفترخانه های اسناد رسمی مراجعه کند. که البته اگر خریدار آن ملک قصد اخذ وام را داشته باشد، بانک مربوطه است که مشخص میکند فروشنده به کدام یک از دفترخانه های اسناد رسمی مراجعه کنند.
پس از آن دفترخانه دو نامه جهت مراجعه به اداره دارایی و شهرداری به فروشنده تحویل می دهد که در طی آن فروشنده پس از گذراندن مراحل و تسلیم مدارک اقدام به پرداخت بدهی و اخذ مفاصا حساب مینماید.
برای اخذ مفاصا حساب شهرداری فروشنده باید نامه مربوطه را به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهر ارائه دهد و همچنین اصل مدارک ملک و مدارک هویتی خود را نیز به دفاتر مربوطه ارائه کند معمولاً این پروسه دو روز کاری زمان میبرد و پس از آن هزینه هایی مانند عوارض نوسازی و پسماند و غیره مشخص میگردد که فروشنده باید پرداخت کند و در آخر پس از پرداخت، مفاصا حساب صادر می گردد.
برای اخذ مفاصا حساب مالیاتی ملک نیز فروشنده باید به اداره امور مالیاتی منطقه خود مراجعه نموده و پس از ارائه مدارکی مانند اصل سند مالکیت پایان کار (دارای اعتبار ) بنچاق، مدارک هویتی خریدار و فروشنده، فیشهای پرداختی عوارض سنوات قبل و ….اقدام به تشکیل پرونده نماید.
در مرحله بعد فیش مربوط به بدهی توسط سازمان امور مالیاتی صادر می شود و فروشنده فیش را اخذ و آن را پرداخت می نماید و در نهایت مفاصاحساب ملک مورد نظر صادر می شود.
همان طور که میدانید نقل و انتقال سهام نیز شامل پرداخت مالیات می باشد که این میزان برابر است با ۴ درصد ارزش اسمی سهام. که پس از پرداخت مبلغ مربوطه و تسویه آن ،مفاصاحساب مذکور صادر می شود.
سخن آخر
در این مقاله به مفهوم مفاصا حساب در انواع مختلف آن پرداختیم که البته به این موارد ختم نمی شوند.
آیا شما هم از انواع آن باخبر هستید؟ برای ما موارد دیگر آن را در قسمت نظرات کامنت کنید.
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
COMPANY 2022 © ALL RIGHTS RESERVED. DESIGN BY DEROSATEAM