مالیات یکی از ابزار کسب درآمد دولت است که به وسیله آن میتواند بخشی از هزینههای عمومی را پوشش دهد. مالیات حقوق شغل دوم هم از این قاعده مستثنی نیست.
ما در این مقاله قصد داریم به مالیات حقوق دوشغله ها بپردازیم.
با دروسا حساب تا انتهای این مقاله همراه باشید.
همانطور که میدانید مالیات انواع مختلف دارد و به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود :
مالیات بر درآمد و مالیات بر حقوق جزو دسته مالیاتهای مستقیم محسوب میشوند. یعنی اشخاصی که حقوق بگیر هستند مشمول پرداخت مالیات از حقوق خود هستند. اما ممکن است سوالاتی در رابطه با افرادی که دارای دو شغل هستند مطرح شود
مثلاً:
_ مبنای محاسبه حقوق و درآمدشان چگونه خواهد بود؟
_ آیا مالیات فقط از شغل اولشان کسر میگردد؟
_ آیا مالیات از شغل دوم شان کسر می گردد؟
_ آیا مالیات از هر دو شغلشان کسر می گردد
_ و ….
سوالات مربوط به مالیات حقوق شغل دوم از دو لحاظ حائز اهمیت هستند:
الف) اگر حسابدار هستید باید با کسورات قانونی به خوبی آشنا باشید چون اشتباهات شما در محاسبات هم به ضرر واحد تجاری تان (شرکت) می باشد و هم به ضرر فردی که حقوقش اشتباه محاسبه شده است.
ب) اگر فردی هستید که دو شغل یا بیشتر دارید بهتر است با حق وحقوق قانونی خود آشنا باشید تا هم تکالیف قانونی خود را به درستی انجام دهید و هم دین خود را به جامعه به درستی ادا کرده باشید.
در تاریخ۱۳۹۴/۰۴/۳۱ اصلاحیه ای در قانون مالیاتهای مستقیم انجام شد که باعث تغییراتی در محاسبه ،روش، نرخها و … گردید.
به عنوان مثال در سنوات قبل، افرادی که دو شغل یا بیشتر داشتند از تمام معافیتها در هر کدام از شغل های شان بهره می برد، اما در حال حاضر با اجرای اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم این امکان برای افراد چند شغله از بین رفته است است.
در این مقاله ما به تغییراتی که در اصلاحیه جدید قانون مالیاتهای مستقیم در رابطه با افراد دو شغله (یا بیشتر) به وجود آمده می پردازیم :
بند ۱۶_ متن ذیل جایگزین متن قبلی ماده ۸۴ می گردد
ماده ۸۴ _میزان مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق از یک یا چند منبع، هر ساله در قانون بودجه سنواتی مشخص می گردد.
پس بر این مبنا میزان معافیت مالیات درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق( از یک یا چندین منبع) در قانون بودجه سنواتی معین می گردد. که بر این اساس هر سال معافیت پایه مشخص می گردد.
بند ۱۷ _متن زیر جایگزین ماده ۸۵ میشود
نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی مازاد بر ماده ۸۴ ،تا ۷ برابر آن مشمول مالیات سالانه ۱۰ درصد و نسبت به مازاد آن ۲۰ درصد است.
در این اصلاحیه به یکسان سازی نرخ معافیت مالیاتی در مورد کارکنان بخش دولتی و بخش خصوصی پرداخته شده است .در ماده مربوطه قبلی نرخ مالیات حقوق کارکنان بخش دولتی پس از کسر معافیت های مقرر موضوع این قانون، ۱۰ درصد و برای کارکنان خصوصی پس از کسر معافیت ها موضوع این قانون تا ۴۲ میلیون ریال (ماده ۸۵ قبل از اصلاح )به نرخ ۱۰ درصد و مازاد بر آن با نرخ های ماده ۱۳۱ محاسبه می گردید.
به منظور یکسانسازی رفع تبعیض و حمایت از بخش خصوصی این اصلاحیه صادر گردید و نرخ معافیت برای کارمندان دولتی و خصوصی یکسان شده است.
بند ۲۴ تبصره ۲_ در این بخش از اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم آمده است
در صورتی که هر شخص حقیقی دارای بیش از یک واحد شغلی باشد مجموع درآمد واحدهای شغلی وی با کسر فقط یک معافیت موضوع این ماده مشمول مالیات با نرخ های مذکور در ماده ۱۳۱ این قانون می شود.
دو نکته مهمی که در این اصلاحیه وجود دارد به شرح ذیل میباشد:
یعنی امکان اینکه مثل سنوات قبل ،که فردی می توانست در تک تک شغل های خود از معافیت استفاده کند، وجود ندارد و از درآمد سالیانه فرد فقط یک معافیت کسر خواهد شد.
کلام آخر
بنا برآنچه گفته شد:
چنانچه اشخاص حقیقی دارای بیش از یک شغل باشند، مالیات از مجموع درآمدهای وی محاسبه خواهد شد.
هر فرد در مدت یک سال تنها مجاز به استفاده یک معافیت مالیاتی است.
میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق (یک یا چندین منبع )سالیانه در قانون بودجه سنواتی مشخص می گردد.
معافیت مالیاتی چه برای کارکنان دولتی و چه برای کارکنان خصوصی یکسان در نظر گرفته شده یعنی حقوق تمامی کارمندان مازاد بر معافیت پایه، تا ۷ برابر آن مالیات ۱۰ درصد و مازاد بر آن ۲۰ درصد خواهد بود.
پ.ن: بندهای اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم این مقاله برگرفته است از مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ایران
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
COMPANY 2022 © ALL RIGHTS RESERVED. DESIGN BY DEROSATEAM