هر فردی پس از یافتن شغل مناسب بزرگترین دغدغه اش این است که، آیا کارفرما واحد تجاری حقوقش را به طور کامل پرداخت خواهد کرد؟ و همین طور بلعکس ،کارفرما از خود سوال می کند که آیا فرد مذکور تمام وظایف محوله را به درستی انجام خواهد داد؟قرارداد کاری چیست؟
به منظور رعایت حقوق دو طرفه کارگر و کارفرما و اینکه رابطه کارگر و کارفرما وجاهت قانونی پیدا کند، ((قانون کار)) تصویب شده است و در آن قید شده؛ رابطه کارگری و کارفرمایی باید بر اساس قرارداد کار شکل گیرد.
با دروسا حساب تا پایان این مقاله برای آشنایی با قرار داد کاری همراه باشید.
بر طبق ماده ۷ قانون کار قرار داد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق سعی کاری را برای مدت موقت و مدت غیر موقت برای کارفرما انجام می دهد.
همانطور که از متن ماده ۷ قانون کار استنباط میشود قرارداد کار دارای ویژگی های خاص ذیل می باشد؛
۱) قرارداد کار یک قرارداد رسمی و معین می باشد:
یعنی این عقد در قانون وجود دارد و برای آن قواعد مشخصی مقرر شده که باید رعایت شود. به عبارت دیگر تعهدات و وظایف و مسئولیت های دو طرف قرارداد مشخص گردیده و این قرارداد تحت پوشش قانون است و برای نگارش آن مقررات خاصی باید رعایت شود.
۲ )قرارداد کار یک قرارداد رضایی می باشد:
یعنی عقد قرارداد کار، میتواند هم به صورت شفاهی و هم به صورت کتبی انجام شود و نیاز به تشریفات خاصی ندارد اما چیزی که مهم است این است که دو طرف رضایت داشته باشند و کلیت قرارداد را پذیرفته باشد.
۳) قرارداد کار یک قرارداد معوض می باشد:
یعنی کارفرما در قبال کار یا خدماتی که برایش انجام شده به کارگر حقالزحمه پرداخت میکند و همچنین کارگر در قبال کاری که به وی محول شده و انجام داده است باید حق الزحمه دریافت کند.
۴) قرارداد کار یک قرارداد آمره می باشد:
یعنی در این قرار داد نمیتوان به کارگر حق الزحمه ای کمتر از آنچه قانون در هر سال مصوب و معین میکند ، پرداخت کرد. به جز مواردی خاص که خود این قانون تعیین کرده است.
طبق ماده ۹ قانون کار برای صحت قرارداد؛ مشروعیت مورد قرارداد، معین بودن موضوع قرارداد، عدم ممنوعیت شرعی و قانونی طرفین در انجام کار الزامی است. اما در قراردادهای کاری موارد دیگر هم باید قید شود. بر طبق ماده ۱۰ قانون کار قرارداد باید حاوی موارد ذیل نیز باشد:
بر طبق تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار، کارهایی که طبیعت آنها مستمر است، اگر مدتی در قرارداد ذکر نگردد، آن قرارداد دائمی تلقی می شود. در این قرار داد زمانی برای خاتمه وجود ندارد و در آن فقط تاریخ آغاز به کار مشخص میگردد و پایانی در آن متصور نشده است.
قرار داد کار دائم برای کارگران بهترین نوع قرار داد میباشد چون با توجه به اینکه زمان خاتمه ندارد از امنیت شغلی بالایی برخوردار است. لازم به ذکر است که فسخ این قرارداد به راحتی انجام نمی شود بلکه باید فرآیند و تشریفات خاصی که در قانون ذکر شده رعایت گردد.
در این نوع قرار داد علاوه بر تاریخ آغاز به کار، تاریخ پایان همکاری نیز قید میشود و بر طبق آن قرار داد در زمان معینی خاتمه می یابد. دسته بندی قراردادهای کار از لحاظ مدت و زمان به صورت موارد ذکر شده خواهد بود اما به انواع دیگری نیز دستهبندی میشوند، مانند قرار داد کار ساعتی و غیره…
در قراردادهای کاری عموماً نمیتوان به صورت یکطرفه قرار داد را فسخ نمود مگر اینکه ترتیبات خاصی انجام شود .بر طبق ماده ۲۱ قانون کار قرار داد کار به یکی از موارد ذیل خاتمه می یابد:
سخن آخر
دانستن حقوق قانونی هم بر کارگران و هم بر کارفرمایان امری واجب و اجتناب ناپذیر است و توصیه میکنیم برای اشراف کامل به مبحث قراردادکاری فصل دوم قانون کار که شامل مباحث ذیل میباشد را به دقت مطالعه فرمایید:
مبحث 1) تعریف قرارداد کار و شرایط اساسی انعقاد آن
مبحث 2) تعلیق قرار داد کار
مبحث 3) خاتمه کار
مبحث 4) جبران خسارت از قبیل و پرداخت مزایای پایان کار
منبع این مقاله
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
COMPANY 2022 © ALL RIGHTS RESERVED. DESIGN BY DEROSATEAM