یکی از ابتدایی ترین مفاهیمی که هر حسابدار باید با آن آشنا باشد مفهوم سال مالی در حسابداری می باشد. در هر کسب و کاری محدوده مشخصی را برای انجام عملیات وگزارشات تعیین می کنند تا به وسیله آن، چگونگی عملکرد شان را بسنجد و که این مفهوم تعریف آن است.
با شرکت خدمات مالی دروسا حساب تا انتهای این مقاله همراه باشید.
به دوره ۱۲ ماهه یا همان یکساله، گویند، که در این محدوده می بایستی تمام فعالیت ها و رویدادهای مالی واحد مورد نظر ثبت و عملی شود. مثلاً تمام وقایع مربوط به خزانه داری ،خریدو فروش ثبت شود و حتی پلمپ دفاتر سال مالی آینده نیز انجام شود.
دوره مالی در حسابداری اهمیت فراوان دارد زیرا باعث نظم و ترتیبی خاص در شروع و پایان( ایجاد محدوده خاص) فعالیتهای واحد مورد نظر می گردد و در نهایت این نظم باعث ایجاد گزارشات قابل اتکا می شود.
به عبارت دیگر هر رویداد مالی خاص مربوط به دوره مشخص شده خودش می باشد که باعث تغییرات سود و زیان و ترازنامه در همان سال می شود.
نکته _ یکی از مهمترین مبانی تشکیل صورتهای مالی این مفهوم میباشد. (استاندارد حسابداری شماره ۱) و به وسیله تعیین بازه سال مالی است که رسیدگی های مالیاتی و دولتی و بازرسی ها و گزارشات و مجامع و غیره انجام میشود.
پس به ما کمک می کند بدانیم هر واحد تجاری در محدوده مشخص شده چه وضعیتی داشته است.
طبق ماده ۱۵۵ قانون مالیات های مستقیم سال مالیاتی عبارت است از یک سال شمسی که از اول فروردین ماه هر سال شروع و به آخر اسفند ماه همان سال ختم میشود لکن در مورد اشخاص حقوقی مشمول مالیات که سال مالیشان به موجب اساسنامه با سال مالیاتی تطبیق نمیکند درآمد دورهمالی آنها به جای سال مالیاتی مبنای تشخیص مالیات قرار میگیرد و موعد تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان و سر رسید پرداخت مالیات آنها چهار ماه شمسی پس از سال مالی میباشد.
اصولا در ایران با آغاز سال شمسی شروع و با پایان آن اتمام می یابد ولی قانون و عرف خاصی در این رابطه وجود ندارد و اکثر واحدهای تجاری و شرکت ها با توجه به خصوصیات صنفی ،صنعتی و شرایط ویژه خود و با توجه به اساسنامه خود سال مالیشان را تعیین میکنند.
_پس متعارف ترین و رایج ترین دوره این نوع سال یکساله ۱۲ ماه است که از اول فروردین ماه شروع و در آخرین روز اسفند ماه تمام میشود اما با بررسی صورتهای مالی شرکتهای بورسی میتوان دریافت که این دوره میتوانند طبق الگوی فروردین تا اسفند نباشد.
همان طور که قبلا هم گفتیم در اساسنامه شرکت، دوره مالی قید میشود ولی ممکن است بعضی از شرکتها به دلایلی بخواهند سال مالیشان را تغییر دهند.
برای این کار در ابتدا باید مجمع عمومی به دعوت هیئت مدیره تشکیل جلسه شود و در این جلسه موضوع تغییر دوره مالی مطرح و تصویب گردد و این موضوع به اداره ثبت شرکتها اعلام و در نهایت روزنامه رسمی میشود.
_ شرکت هایی که مثلاً در پایان سال شمسی (اسفندماه) حجم کاری سنگینی دارند و عملیات بستن حسابها مانع از انجام فعالیتهای جاری شرکت میشود.
_ شرکتهایی که بخشی از یک شرکت بزرگ یا یک هلدینگ هستند، برای همسان سازی با شرکت مادر بهتر است سال مالیشان را با سالمالی شرکت مادر تطبیق دهند .
_شرکت هایی که با شرکتهای خارجی کار میکند و مایل هستند سال مالیشان منطبق با دوره مالی میلادی هماهنگ شود.
_ شرکتهایی که انبارهای بزرگ دارند، می توانند زمانی را برای پایان دوره خود انتخاب کند که کمترین میزان موجودی در انبارشان وجود داشته باشد تا هزینه کمتری جهت انبارگردانی و…. بپردازند.
کلام آخر
هر شرکتی بنابر صلاح و مصلحت خود میتواند یک دوره یک ساله را به عنوان سال مالی حسابداری خود انتخاب کند، اما اگر در طول فعالیت خود متوجه شده که حجم کاری و بازرسیها ،نوع عملیات و ….آن نیاز به تغییر آن سال دارد. با رعایت مراحل ای که قبلتر گفتیم ، سالمالی خود را تغییر دهد.
شرکت خدمات دروسا حساب با انجام هرگونه خدمات مالی و حسابداری جهت انجام مراحل تغییرات و دیگر امور شرکت شما، با کادری مجرب در خدمت شما میباشد.
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
COMPANY 2022 © ALL RIGHTS RESERVED. DESIGN BY DEROSATEAM