یکی از مباحث بسیار مهم برای مدیران و فعالان حوزه مالی و حسابداری و خصوصاً فعالان بازار سرمایه، یادگیری و آموزش تجزیه و تحلیل صورت های مالی شرکت ها و واحدهای تجاری می باشد.
زیرا به وسیله تجزیه تحلیل صورت های مالی است که افراد (استفاده کنندگان) می توانند بفهمند که یک واحد تجاری در دوره های مالی قبل چه عملکردی داشته و تصمیمات نهایی خود را با توجه به نتیجه گیری حاصل از این تجزیه و تحلیل اتخاذ نمایند. بعنوان مثال سرمایهگذاران با بررسی صورتهای مالی تصمیم می گیرند که آیا سهام شرکت الف را بخرند یا خیر؟
پس تجزیه و تحلیل صورتهای مالی علاوه بر نمایان کردن عملکرد واحد تجاری در سالهای مالی اخیر، میزان ریسک و افقهای آینده واحد تجاری را نیز به ما نشان می دهد.
دروسا حساب در این مقاله سعی کرده که شما را با مفهوم صورت های مالی و انواع و هدف از تجزیه و تحلیل صورتهای مالی آشنا سازد.
۱) برای مدیران واحد های تجاری: تامین اطلاعات به منظور برنامهریزی ،بودجه بندی ،تصمیم گیری در صورت نیاز برای سرمایهگذاری، بررسی ساختار منابع انسانی و ارزیابی پروژه ها و …..
۲) برای سهامداران: جهت مدیریت پرتفوی سهام
۳)برای بانکها و موسسات اعتباری یا وام دهندگان: بررسی میزان ریسک و عملکرد و میزان اعتبار دهی
۴) برای هیئت مدیره و سهامداران: ارزیابی عملکرد مدیریت و ابزاری جهت سنجش راندمان و سودآوری واحد مورد نظر
و ….
در اولین قدم باید با تعریف صورتهای مالی و انواع آن آشنا شوید تعریف صورتهای مالی طبق استاندارد شماره ۱ حسابداری:
صورتهاي مالي بايد وضعيت مالي، عملكرد مالي و جريانهاي نقدي واحد تجاري را به نحو مطلوب ارائه كند . تقريباً در تمام شرايط، اعمال مناسب الزامات استانداردهاي حسابداري همراه با افشاي اطلاعات اضافي در صورت لزوم، منجر به ارائه صورتهاي مالي به نحو مطلوب ميشود.
مجموعه صورتهای مالی شامل موارد زیر می باشد:
در این قسمت قصد داریم با انواع روش های این نوع از تجزیه و تحلیل آشنا شویم:
این روش یکی از ساده ترین روش های تجزیه و تحلیل صورتهای مالی می باشد. این روش به این صورت می باشد که اقلام مختلف صورت های مالی (حساب ها) را در طی چند دوره، در کنار هم قرار داده و از طریق محاسبه درصد تغییرات، آنها را بررسی و تحلیل میکنند. که این روش خود به دو شیوه انجام میشود:
الف_ یک سال( اصولاً سال اول) را به عنوان سال پایه قرار میدهند و سالهای بعد را نسبت به همان سال مقایسه می کند.
ب_هر سال را نسبت به سال قبل خود (سال مالی) بررسی می کنند .
نکته _هر چقدر تعداد سالها جهت مقایسه بیشتر باشد، تجزیه و تحلیل را بهتر می توان انجام داد و نتیجه گیری کارآمدتری به دست میآید .
همانطور که میدانید تمامی اقلام تشکیلدهنده صورتهای مالی به نوعی با هم در ارتباط هستند که این رابطه یکی از پایه های بودجه بندی و تصمیمات مدیران می باشد. به عنوان مثال بین هزینه های فروش با فروش دوره ارتباط وجود دارد.
دراین روش یکی از اقلام مهم صورت های مالی به صورت پایه در نظر گرفته میشود و بقیه اقلام با آن مقایسه می گردد یعنی مجموع بدهیها و حقوق صاحبان سهام غالبا صد در صد در نظر گرفته میشود و هر یک از اقلام تشکیلدهنده نسبت به مجموع در نظر گرفته و محاسبه می شود. مثلاً در صورت سود و زیان ایتم فروش خالص صد درصد در نظر گرفته میشود و بقیه حساب ها نسبت به آن محاسبه می شود.
نکته_ کارایی مثبت یک واحد تجاری زمانی حاصل می شود که ارتباط بین اقلام صورتهای مالی به صورت یک ارتباط معقول و منطقی باشد.
نسبت های مالی یکی از راه های آسان و متداول تجزیه و تحلیل صورتهای مالی می باشد که بسته به بررسی هر کدام از جنبه های عملکردی واحدهای تجاری از یکی از این فرمول ها استفاده می شود .که این فرمولها( نسبت ها )یکی از راه های خوب برای پیدا کردن نقاط ضعف یا قوت واحد مربوطه میباشد.
نسبت های مالی اصولاً به صورت زیر دسته بندی می شود:
۱.نسبت های نقدینگی
۲. نسبت های فعالیت
۳.نسبت های سودآوری:
۴. نسبت های اهرمی:
کلام آخر:
در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم صورتهای مالی و هدف از تجزیه و تحلیل آن و از همه مهمتر با انواع آن آشناسازیم. اما باید بدانیم که برای تجزیه و تحلیل صورتهای مالی از تجربه افراد متخصص نیز استفاده کنیم.
شرکت حسابداری دروسا حساب با کلاس های آموزشی در این زمینه و نیز با مشاوره در مورد تجزیه و تحلیل صورت های مالی به شما کمک خواهد کرد که به این امر مهم تسلط داشته باشید و در انتها به شما پیشنهاد می کنیم سعی کنید به انواع نسبت های مالی و نیز استاندارد حسابداری شماره ۱ مسلط باشید.
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
COMPANY 2022 © ALL RIGHTS RESERVED. DESIGN BY DEROSATEAM