بهای تمام شده یکی از اصول بسیار مهم در رشته حسابداری می باشد.
این موضوع علاوه بر اینکه در حسابداری یکی از مباحث بسیار مهم می باشد، یکی از مباحث حائز اهمیت در حوزه اقتصاد و مدیریت نیز تلقی می گردد و در سال های اخیر این مبحث بسیار مورد توجه قرار گرفته و با توجه به پیشرفت فناوری های نرم افزاری و کامپیوتری و …. در این مقوله پیشرفت های چشمگیری حاصل شده است.
همان طور که می دانید هدف غایی هر کسب و کاری کسب سود و انتفاع می باشد اما محاسبه سود به صورت صحیح چگونه است؟ آیا همه هزینه ها مستقیما در محاسبه سود دخیل هستند؟ محاسبه بهاتمام شده چیست؟
دروساحساب در این مقاله سعی دارد شما را با مفهوم بهای تمام شده و نیز اهمیت و انواع آشنا کند پس همراه ما باشید.
در تعریف این موضوع به صورت ساده و عامیانه میتوان گفت بهای تمام شده کالا یا محصول یا خدمات عبارت است از هزینه هایی که مستقیم یا غیر مستقیم در تولید یا ارائه خدمات نقش داشته است. مثلاً در تولید یک میز هزینههای مواد اولیه، هزینه حقوق و دستمزد و حتی تبلیغات و بازاریابی جزئی از بهاتمام شده آن میز هستند.
اما به صورت حرفه ای در استاندارد حسابداری شماره ۸ موجودی کالا و بهای تمام شده به صورت ذیل تعریف شده است :
بند ۶ استاندارد حسابداری شماره ۸ حسابداری:
بهایتمامشده موجودي مواد و کالا بايد دربرگيرنده مخارج خريد، مخارج تبديل و ساير مخارجي باشد كه واحد تجاري در جريان فعاليت معمول خود، براي رساندن كالا يا خدمات به مكان و شرايط فعلي آن متحمل شده است.
فرایندی مدیریتی است که کمک میکند اطلاعاتی که مربوط به هزینههای هر فعالیت (مستقیم یا غیرمستقیم )جمعآوری و محاسبه شود و در نهایت خروجی اطلاعات به مدیران کمک می کند برنامه ریزی بهتری در رابطه با تقلیل هزینه ها و افزایش سود و بهره وری داشته باشند.
نکته_ دقیق و صحیح بودن بهای تمام شده بسیار حائز اهمیت است. حسابداری بهای تمام شده به عنوان ابزاری جهت سمت و سو دادن به سیاست های عملکردی مجموعه می باشد.
۱_ مواد اولیه (مستقیم و غیر مستقیم)
۲_ دستمزد (مستقیم و غیرمستقیم)
۳_سایر هزینه ها (سربار)
حسابداری بهای تمام شده به روش های مختلفی دسته بندی میشود اما اصولاً به سه روش زیر انجام می شود:
در این روش از حسابداری نسبت هایی با توجه به “شرایط استاندارد” در نظر گرفته میشوند تا به وسیله آن بتوان راندمان استفاده از مواد و نیروی انسانی را برای تولید محصول یا ارائه خدمات بررسی و مقایسه نمود.به این روش و عملیات تجزیه تحلیل” واریانس” نیز گفته میشود.
نکته_ در این روش هزینه ها بر مبنای یک مقیاس مشخص( مثلاً ساعات کار نیروی انسانی) انجام می پذیرد.
این روش نسبت به روش استاندارد حرفه ای تر و دقیق تر می باشد در این روش فعالیت های عمده و اساسی تر شناسایی شده و به تناسب با هزینههایی که مصرف شده اند هزینه سرباری به آنها اختصاص می یابد.
به عبارت دیگر رویکردی در بهای تمامشده است که بر پایه نظارت بر منابع مصرفی و خروجی نهایی مرتبط با فعالیت میباشد.
این روش به تجزیه تحلیل و همچنین بررسی ارتباط بین هزینه های فروش یک محصول و فی محصول و سود و …. آن میپردازد. تجزیه تحلیل این ارتباطات به مدیران کمک میکند که در ترتیب و مقدار هزینه های خود تغییراتی ایجاد کنند.
کلام آخر
بهتر است بدانید که یکی از مهمترین قسمت های آموزش حسابداری، حسابداری بهای تمام شده و نیز نرم افزارهای مرتبط با آن می باشد.
زمانی اهمیت این مبحث مشخص میشود که یک واحد تجاری قصد بودجه بندی برای سال آینده خود را دارد و هرچه بهایتمام شده دقیقتر و صحیح تر باشد ،مدیران بهتر می توانند منابع و مصارف خود را برنامهریزی کنند.برای تسلط به این امر استانداردهای حسابداری مربوطه مثلاً استاندارد حسابداری شماره ۸ را مطالعه نمایید.
ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید، امیدواریم که برای شما مفید بوده باشد.
منتظر شنیدن نظرات شما در قسمت نظرات هستیم.
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
راه های ارتباطی
COMPANY 2022 © ALL RIGHTS RESERVED. DESIGN BY DEROSATEAM